55'
60'

C-Junioren (najaar), C1, 3e klasse 18

29 oktober 2011 12:15

Op deze bewolkte zaterdag hadden alle C elftallen van Elistha de buren als tegenstander. Op welke vereniging de bewolking betrekking had zou deze dag moeten blijken. Voor het tweede Elistha elftal zag het er tijdens de rust niet zo goed uit (1-3), echter na de rust kwamen ze als herboren het veld op en kwamen zelfs op voorsprong (4-3) en sloten helaas af met een gelijkspel (4-4). Het eerste C elftal mocht op bezoek bij de buren. In de kielzog waren naast de trouwe schare aan toeschouwers ook voor mij nieuwe gezichten. Als er aantrekkelijk wordt gevoetbald dan trekt dat hoogstwaarschijnlijk meer publiek aan, denk ik. Dus had het aantal toeschouwers niets te maken met dat we bij de buren op bezoek waren. Met het team bijna compleet en aangevuld met enkele spelers die deze ochtend al een wedstrijd in de benen hadden werd de rijs ingezet naar de buren. Tijdens de warming up arriveerde de scheidsrechter. Via de toss werd bepaald dat Elistha mocht aftrappen.

De eerste helft was uit het boekje. Wat de buren ook probeerden Elistha zag altijd wel een mogelijkheid om de aanval te stoppen. Daar waar vorige week bij een bal aanname nog van de voet we stuiterde bleef de bal vandaag bijna aan de voet plakken. Hierdoor kon de bal sneller rouleren en kon nog sneller de weg naar het doel worden gevonden. Het was dan ook niet vreemd dat er zeer veel kansen werden gecreëerd. Al deze eerste kansen werden naast of over het doel gewerkt. Ook werd de paal deze wedstrijd tot 3 maal toe uitgetest. Gelukkig waren er ook doelpunten aan Elistha zijde te zien. De eerste viel na een minuut of 10. Centrumspits Dennis is betrokken bij een soort kluts bal waardoor de bal bij Julian terecht komt. Bijna direct voorziet hij Jihad van een steekpass in de 16 meter. Alleen voor de keeper staand wordt er direct gehandeld en wordt de bal rechts laag naast de keeper het doel in gewerkt. 0-1. Rechts midden Hylke probeerde ook zijn steentje bij te dragen. Zo overliep bij de verdediging aan de rechter zijde. De voorzet kwam aan bij Jihad die ditmaal helaas de goed keepende goalie van de buren op zijn weg trof zodat de bal nog net naast het doel kon worden verwerkt. Een heel andere afloop had wederom de steekpass van Julian vanaf eigen helft op Jihad. Ditmaal wist Jihad wederom de bal in het net te plaatsen. 0-2. Dat het met de pret nog niet over was bleek uit een bal overname van Pieter. Deze wist vervolgens Job op rechts aan te spelen. Deze zag hoogstwaarschijnlijk het hoofd van Dennis voor het doel vrij staan, want hij wist de bal voor te geven dusdanig dat Dennis zijn hoofd tegen de bal aan kon duwen, zodat de bal in het doel belande. 0-3. Mitchell moet zich ook wel lekker hebben gevoeld toen hij de bal aangespeeld kreeg zo rond de 16 meter ter hoogte van de linker paal. De bal werd echt vol op de slof genomen en voor de vierde maal deze wedstrijd werd het uithoudingsvermogen van het doelnet getest door deze poeier. 0-4. Dat er geen houden aan was voor de buren bleek dan ook wel dat alle zeilen werden bijgezet om de run op het doel tegen te houden. Zo werd Job onderuit gehaald in de 16 meter. De scheidsrechter plaatste resoluut de bal op de stip. Ook dit maal wist Jihad de penalty te verzilveren. 0-5. Het laatste doelpunt in de eerste helft was echter de mooiste, omdat er meerdere personen bij betrokken waren en dat de bal maar 1 keer werd aangeraakt door de betrokkenen en omdat het begin bij keeper Stefan. Keeper Stefan speelde de bal naar Pieter die een twee aanging met Floris waarna Pieter Julian van een steekpass voorzag. Julian beloonde zijn harde werken van vandaag met het laatste doelpunt voor de rust. 0-6.

Er was geen reden om aan te nemen dat de buren in de tweede helft een ander spel zouden laten zien. Niets minder was waar. Waar in de eerste helft de spitsen van de buren heel sporadisch aan de bal kwamen en deze dan ook bijna altijd in de duels verloren bleven ze tijdens de tweede helft druk uitoefenen op de Elistha verdediging, waarbij de middenvelders zorgden voor de aansluiting. Doordat de buren het speelveld compacter hielden en Elistha wat statischer speelde en de vrije ruimte niet werd benut, was er vanaf de meet af aan druk op de Elistha verdediging. Door het vele balverlies probeerden de middenvelder dit nog te compenseren door meer loopwerk te verrichten. Echter hierdoor liep men zichzelf vast, vanwege het compacte speelveld. Gevolg was dat de krachten eerder dan gewenst wegvloeiden. Toch was het Elistha die de score in deze tweede helft wederom opende. Hylke, in de tweede helft opgesteld in de achterhoede, was weer eens te vinden in de aanval. Ditmaal niet zonder succes want hij wist de score op 0-7 te krijgen. Daarna waren er 2 doelpunten voor de buren. In de eerste helft was het laatste doelpunt nog geïnitieerd door keeper Stefan in de tweede helft had hij een beoordelings foutje gemaakt. In een oogwenk had hij de vrije man voor een Elistha speler aangezien en speelde de bal in de voeten van deze speler. Echter deze speler had een wit shirt met groene strepen aan. Na een paar passen was hij in de 16 meter en liet deze kans niet aan zich voorbij gaan om de bal laag over de grond het doel in te schuiven. 7-1. Helaas moest er nog een tegendoelpunt worden geïncasseerd (2-7), voordat Elistha weer aan scoren toe kwam. Het was Jihad die van links Jamiro op rechts van een hoge bal voorzag in het strafschop gebied. Beheerst wist Jamiro de bal met de voet over de keeper heen te plaatsen maar laag genoeg om onder de lat in het net te belanden. 2-8. Het laatste doelpunt was evenals het eerste doelpunt voor Elistha. Hierbij speelde de keeper van de buren Mitchell aan. Deze was niet zelfzuchtig en speelde Jamiro aan. Jamiro die al een keer had geoefende op het plaatsen van de bal in het doelnet, wist dit nogmaals te herhalen. Eindstand 2-9.

Het was een rare wedstrijd. De eerste helft had Elistha heer en meester op het veld. De tweede helft leek het of de buren een andere team had opgesteld. Van het Elistha spel van de eerste helft was weinig meer te zien. Wat gezien de eerste helft een doelpunten festijn had kunnen zijn geweest moest er in de tweede helft nog flink worden gebuffeld. Er werd niet gemopperd en er was besef dat er iets moest gebeuren om de druk te verminderen. Was het de voorsprong die er voor zorgde dat het kopje niet ging hangen of heeft dit team karakter dat het blijft voetballen ook al gaat het wat minder. Als je alleen de score van de tweede helft bekijkt heeft Elistha 1 keer meer gescoord ondanks dat ze zwaar onder vuur hebben gelegen. De spaarzame kansen in de tweede helft zijn met een hoger rendement omgezet in doelpunten. De wedstrijden zijn dus zeker geen gelopen zaak, want het kan raar lopen. Echter als de schouders er onder worden gezet, kan er een flinke heuvel worden genomen ook al zitten er enkele hobbels (arbitrage, tegenwind, zon tegen, batterij van de foto camera leeg en wat al niet meer) op de weg...