Niek Stevens (schot)

Groep 2 SR2

1 juni 2019 13:00

D.W. (Dimitry) van de Klift

Een lange dag, een feestelijke dag, een dag om nooit te vergeten. Begonnen met een ontbijtje in de kantine van Elistha. Langzaam aan druppelen de eerste supporters, gekleed uiteraard in het oranje,  de kantine binnen. De spanning is van hun gezichten af te lezen, bij de meeste spelers is dit nog niet het geval. Grappend en grollend, met een hapje en drankje, een stukje fruit begint onze voorbereiding op deze belangrijke wedstrijd. Kwart voor elf richting de bestuurskamer voor onze bespreking, ook hier nog ontspanning. Scenario's worden doorgenomen, afspraken die al het hele jaar gelden worden herhaald. Ons motto "de beste kans om een wedstrijd te winnen is door goed voetbal".
De bespreking is al snel voorbij, we zijn optimaal geprepareerd, nu snel door een haag van publiek richting klaarstaande bus.
Om 12 uur komen we aan bij Blauw-Geel in Ede, we spelen op normaal gras en kunnen al richting kleedlokaal. Onze tegenstander zit in de kleedkamer naast ons en begint over de wedstrijd van Brakkenstein (want als die niet winnen, dan zijn we in ieder geval kampioen) Mogelijk is dit een manier om ons af te leiden, maar we zijn goed geconcentreerd, niets brengt ons van ons stuk.
De "wastas" gaat open en daarin zitten gloednieuwe warmingup shirts, het blijkt dat er volop is gezocht naar sponsoren om deze dag bijzonder te maken. We komen dus goed gekleed het veld op en het sportpark kleurt langzaam oranje.
De aftrap om 13:00 uur precies komt dichterbij, maar er is bij de spelers weinig te merken van zenuwen. De tegenstander oogt fysiek sterk en de start van de wedstrijd, daar zijn de zenuwen toch wel zichtbaar. Elistha neemt al snel het heft stevig in handen, met goed voetbal en prima loopacties. Tactisch voert Elistha de plannen na de winterstop zeer goed uit, voor tegenstanders toch lastig om te spelen tegen onze jongens.
Elistha krijgt wat corners, hieruit zijn we het hele seizoen al levensgevaarlijk, vandaag ook weer dreiging. De eerste goede kans vanuit een vrije trap, de keeper kan redden op een mooie geplaatste bal van Mila. Elistha blijft aandringen vooral via links, waar John en Reno maar blijven opkomen. Reno klapt telkens richting 16 meter en vergeet in eerste instantie nog wel eens te schieten. In de 18e minuut wordt Sem via de linkerkant diepgestuurd door Mila, Sem gaat erlangs bij de tegenstander en zet mooi voor, Reno die voor rust niet te stoppen was dook op voor de doelman  en volleerde prachtig hoog binnen. 1-0 en een verdiende voorsprong,van Barneveld nog niets te vrezen. De aanval van Barneveld zat zeker in de eerste fase van de wedstrijd in de spreekwoordelijke broekzak van onze laatste lijn. In trainerstaal, de organisatie stond als een huis. Tom die begon als rechtsback, had de vooraf zelfverklaarde, gevaarlijkste aanvaller onder controle. Ibo en Jesper speelden vanuit de as en hadden het zelfvertrouwen om in te schuiven en zo een extra man te creeren op het middenveld.
Na 29 minuten pech voor Reno, zijn schot komt op de lat, daar waren we dichtbij een grotere voorsprong.  Dat zou op dat moment zeker verdiend zijn geweest, wat speelden we goed. Eigenlijk net als vorige week, ook toen waren we heer en meester. Na 31 minuten veerde het oranje gedeelte van het publiek weer op, Sem alleen voor de keeper na een individuele actie van hem. De bal langs de keeper getikt, maar via de paal toch weer terug in het veld. De rust naderde en eigenlijk had de wedstrijd al beslist moeten zijn. Het krachtsverschil was voor rust zo groot.
Na rust, vanaf de aftrap eigenlijk, direct een hachelijk moment. Een lange bal, niet goed ingeschat wellicht, leverde gevaar op en een corner. Nick greep met een gewaagde tackel prima in.Dit was het startsein voor wat meer evenwicht in de wedstrijd en wat meer zenuwen bij de staf en de meegereisde fans. Kansen kreeg Barneveld niet, maar de rust ontbrak bij Elistha. Gelukkig hebben we dan altijd nog een paar zeer taakbewuste spelers die dan hun duels winnen. Maar dit was wel een gedeelte waar onze tegenstander zich terug vocht in de wedstrijd. Het spel speelde zich vooral af op het middenveld,waar aanvoerder Kay voorop ging in de strijd.Deze strijdlust sloeg over op zijn kompanen op het middenveld, Nathan en Franklin, de achterhoede bleef fier overeind. Tijdens de rust hadden we nog wat spelsituaties besproken waarbij we kans maakten om de tegenstander pijn te doen. Zo'n moment kwam er na 21 minuten en dus op een zeer welkom moment. Een verre uittrap van Ayte bleef maar stuiteren en stuiteren, verdedigers grepen niet goed in en Niek nam de bal rond de zestien meter onder controle. Hij speelde zichzelf vrij en kwam oog in oog met de  keeper, uiterst koel schoot hij de 2-0 binnen. Zoals aangegeven, op een geweldig moment en gezien het feit dat we geen kansen weg hadden gegeven tot op dat moment, leek de wedstrijd beslist.
Nog ruim een kwartier te gaan, Elistha kreeg weer wat meer controle, bleef wat langer in balbezit. Barneveld probeerde met nog meer opportunisme gevaar te stichten, maar onze ploeg had daar weinig moeite meer mee. Het was een gelopen koers, Elistha loerde nog op wat counters en Ayte kreeg 1 keer hulp van Franklin op de doellijn. Daarmee is de grootste kans van Barneveld ook direct benoemd.
Toch is zo'n kwartier nog lang, want valt er per ongeluk toch een binnen dan heb je wel weer een wedstrijd natuurlijk. De tijd tikte door en buiten wat wanhoops passes en solo's ebte het geloof van Barneveld weg. Elistha won uiteindelijk verdiend de beker, ook nu was vriend en vijand het daar over eens.
Een heuse pitchinvasion was het gevolg en de ruim 100 meegereisde Elistha liefhebbers brachten de felicitaties over aan de spelers en staf.
De beker kregen we overhandigd door de zeer goede scheidsrechter en de festiviteiten gingen van start.
In Elst nog een gezamenlijke maaltijd, ook hier was weer een sponsor voor gevonden. Verder nog een afscheid van de leider en de trainers en vanuit de ouders nog een mooi aandenken aan deze finale en prachtige dag.
Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt bedankt, bedankt voor het werven van sponoren, de sponsoren zelf natuurlijk ook bedankt. We hebben enorm genoten en zijn uiteindelijk blij dat we dit seizoen met een prijs hebben kunnen afsluiten.
De jongens hebben dit dik verdiend, de opkomst op trainingen ligt in deze groep uitzonderlijk hoog. De leergierigheid van deze groep is enorm en het is een hecht team. Ingredienten die normaal zijn, maar (blijkbaar) toch ook zeldzaam. De betrokkenheid van ouders etc is enorm, dat is ook niet vanzelfsprekend, maar wel tekenend voor dit team. Samen lol, elkaar stimuleren om tot prestaties te komen. Ga vooral zo door, dat zeg ik ook tegen de ouders :-)